Spørsmål og svar
For spørsmål som ikke står på denne siden, ta kontakt via kundesenter@nhn.no.
Hva er Pasientens journaldokumenter?
Pasientens journaldokumenter er en tjeneste for deling av journaldokumenter. Tjenesten er p.d.d. i utprøving og er tilgjengelig på Kjernejournal og Helsenorge. Via tjenensten kan innbygger eller helsepersonell slå opp i journaldokumenter om seg selv eller journaldokumenter de har tilgang til.
Journaldokument og dokument er to begrep som brukes om hverandre, og har samme betydning. Et dokument kan være epikriser/sammenfatninger, prøvesvar, henvisninger, bilder og lignende. Dokumentene tilgjengeliggjøres via referanser i et felles register.
En konsument er en fellesbetegnelse på noen som ser på/konsumerer innholdet i et dokument, mens en kilde er en fellesbetegnelse på noen som tilbyr (utleverer) dokumenter. Konsument og tilbyder kan i disse tilfellene være alt fra helsepersonell eller innbygger til en virksomhet.
- Konsument er også kjent som: Dokumentkonsument, Innhentende, (Document) Consumer
- Kilde er også kjent som: Utleverende, tilbyder
For andre begrep, se Begrepsliste
Meldingsbasert kommunikasjon funker på lik måte som å sende en e-post – i at det må være en kjent mottaker, og avsender må være bevisst på at noen har behov for dokumentene. Et eksempel er i planlagte behandlingsforløp (henvisninger, innleggelse).
I Pasientens journaldokumenter blir journaldokumentene publisert av avsenderen, og de som har tjenstlig behov for dokumentene kan slå opp pasientens opplysninger og finne dokumentet – uavhengig av hvor det er lagret – så lenge begge parter bruker Pasientens journaldokumenter. Dette gir stor nytte ved uplanlagte behandlingsløp (akuttilfeller) eller pasienter med komplekse skydomsbilder (behandling på tvers av mange aktører)
Forskjellen mellom Pasientens journaldokumenter og meldingsbasert utveksling er altså tilgjengeligheten på informasjonen. Ved meldingsutveksling er det en bestemt avsender og mottaker, det må foretas en aktiv handling som tilgjengeliggjør dokumentet ved tidspunktet det trengs, mens i Pasientens journaldokumenter blir informasjon om hvilke dokumenter en virksomhet har sendt ut til et felles register, der de med rett til innsyn kan søke på relevante kriterier og hente ut dokumentene.
Et dokumentlager er en database som inneholder pasientinformasjon. Dokumentlageret ligger hovedsakelig hos systemene til virksomheten som produserte dokumentet. Det som lagres i et dokumentlager kan være epikriser/sammenfatninger, prøvesvar, henvisninger, bilder og lignende.
Et dokumentregister er en liste over innholdet som finnes i de forskjellige dokumentlagrene og i hvilket dokumentlager et dokument befinner seg. Denne oversikten består av metadata til dokumentet.
Når innbygger eller helsepersonell går inn på siden for journaldokumenter i enten Helsenorge eller Kjernejournal, gjøres det søk i dokumentregisteret etter dokumentene som matcher spesifikke kriteriene til pasienten. Dette dukker opp som en liste med dokumenter.
For innbygger vil det være journaldokumentene om seg selv, og for helsepersonell vil det være om pasienter de har tjenstlig behov for innsyn i journalene til.
Metadata eksempel: Hvilken lege som har produsert dokumentet, hvilken type behandling det er, hvilken kroppsdel som behandles o.l.
Dokumentlisten, også kjent som referanselisten, er listen med dokumenter som dukker opp når man slår opp seg selv eller en pasient i Helsenorge eller Kjernejournal. Dette er en presentasjon av dokumentregisterets informasjon.
Mer informasjon om tjenesten finnes her.
Hvorfor bruke Pasientens journaldokumenter?
Grunnet bedre helsehjelp og omsorgstjenester generelt, vil innbyggere kunne leve lengre og komfortabelt selv med flere sykdommer. Dette fører til at de ofte får helsehjelp hos flere forskjellige aktører i spesialisthelsetjenesten.
Uten Pasientens journaldokumenter har aktørene lite til ingen informasjon om behandling innbygger har gjennomgått hos de andre aktørene, og fastlegen har selv vansker med å sammenstille behandlingshistorikken til innbyggeren. Flere aktører har tilgang til den samme pasienten, men kun informasjonen de selv har laget eller informasjon delt via meldingsutveksling.
Når hver aktør har hvert sitt lille innblikk i sykdomsbildet til innbyggeren kan de ikke gi like sikker helsehjelp på samme måte som om de skulle ha hatt tilgang til all behandling.
Med Pasientens journaldokumenter kan legene se pasientinformasjonen de andre aktørene har produsert gjennom behandlingsløpet til pasienten, og få et helhetlig sykdomsbilde av pasienten, som bidrar til at de kan gjøre bedre og mer bevisste valg under behandling av pasienten.
De fleste virksomheter som har behov for å dele eller ha innsyn i pasientens behandlinger hos andre aktører for å yte tilstrekkelig helsehjelp vil ha nytte av Pasientens journaldokumenter. Det må videre vurderes om virksomheten har midler og villighet til å følge de andre aktørenes forretningsregler for dokumentdelingssamarbeidet.
Tilgang til Pasientens journaldokumenter vil ikke påløpe ekstra kostnader utenfor medlemskapet i helsenettet. Hvis aktøren ikke har tilstrekkelig infrastruktur må det påregnes ekstra kostnader i form av anskaffelser.
Hvordan ta i bruk Pasientens journaldokumenter?
For å ta i bruk (integreres mot) Pasientens journaldokumenter, må det være klart hvilken hensikt virksomheten skal ha.
Guide på integrasjon finnes på hovedsiden
Avhengig av formålet, er det flere organisasjoner som utsteder OIDer. Vanligvis er det Norsk helsenett eller Direktoratet for e-helse som tildeler OIDer i helsesektoren.
- Direktoratet for e-helse- har hovedsakelig ansvar for å tildele OID på nasjonalt nivå.
- Primærhelsetjenesten
- Norsk helsenett- har hovedansvar å tildele OID på organisasjonellt nivå (innenfor NHN og til nasjonale tjenester).
- Regionale helseforetak har egen OID-forvaltning.
- Andre aktører i helsesektoren har en egen OID-forvaltning.
Tillitsrammeverket er et felles sett av standarder, verktøy og prosesser som til sammen skaper tillit mellom aktører som vil dele helseopplysninger digitalt. Ved å forplikte seg til krav og løsninger spesifisert i tillitsrammeverket kan sektoren raskere realisere deling samt ivareta sine plikter til for eksempel sikkerhet, personvern, tilgangsstyring, logging, sporbarhet og interoperabilitet på en effektiv og skalerbar måte.
Å følge tillitsrammeverket er en av forutsetningene for å kunne integreres mot tjenesten.
Se også
Beskrivelse av tillitsrammeverket 🡕
Som konsument må man integreres mot Kjernejournal for å kunne bruke tjenesten, da Pasientens journaldokumenter ikke har noen åpne APIer p.t. Det samme gjelder for aktører som er både konsument og tilbyder.
Som konsument (ønsker å se på dokumenter) er man nødt til å integreres mot HelseID for å kunne få utstedt gyldige inngangsbilletter for å bruke tjenesten.
Per dags dato er det ikke nødvendig med en integrasjon mot HelseID på virksomhetsnivå (maskin til maskin), men det forutsettes at brukeren logger på Kjernejournal Portal med HelseID
Forutsetningene som bør være på plass vil avhenge av hvilken hensikt aktøren har.
For å gå til integrasjon og teknisk støtte, klikk her...
For produktive miljø kreves det medlemskap til helsenettet for å kunne bruke tjenesten Pasientens journaldokumenter.
Integrasjoner/koblinger i eks. testmiljø krever ikke medlemskap i helsenettet, da det går over internett.
Pasientens journaldokumenter har en demokonsument i et eget testmiljø der man kan teste ut tjenesten. Den er tilgjengelig på https://kj-opplaering.nhn.no/hpp-webapp/kjernejournal.html#brukergruppevalg